zaterdag 3 december 2011

De Belgenhoek en de Kwakvorsch

Op zijn tochtjes door de polders van De Peel doorkruist Fabio regelmatig De Belgenhoek en De Kwakvorsch. Als je van Griendstveen langs de Helenavaart naar Helenaveen fietst de Helenavaart blijven volgen tot bij de brug naar Grashoek. Deze oversteken en in de bocht de boerderij van Kluijtmans links laten liggen. Leo Kluijtmans, De Ziener uit De Peel is al jaren overleden.


http://tijkools.nl/deurneendepeel/kluijtmans.html

De volgende bocht linksaf, De Belgenhoek op. Rechts ligt een aardig MTB-parcours waar Fabio wel eens een rondje heeft gedraaid.
De Belgenhoek is een wat vreemde naam in dit gebied. Het komt van het graven van de Helenavaart. Dat werd vooral door Belgen gedaan. En die waren hier gehuisvest. Vandaar.
De eerste herinnering van Fabio aan De Belgenhoek is uit zijn zeer jonge jaren. Als Fabio stout was, wat natuurlijk slechts zeer zelden gebeurde, dreigde Mama Farelli dat ze Fabio mee zou geven met Jan Tod.
Jan Tod was een voddenboer. Ne kruujer of ne sgojjer zeggen ze in deze streken. En Jan Tod woonde op De Belgenhoek. Of De Kwakvorsch, dat was nooit helemaal duidelijk. D'r woonden er daar meer van zijn familie. Als Fabio erlangs fietste met Papa en Mama Farelli was dat altijd wel spannend.
Nu is Fabio daar helemaal niet meer bang voor.
Hij durft rustig, met De Buurman, over De Belgenhoek en De Kwakvorsch te fietsen. Geen centje pijn.
Mooi trouwens De Kwakvorsch.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten